Botox και Υαλουρονικό Οξύ στην Οδοντιατρική Σήμερα

Dentist. Smile.

Η ανάγκη του ανθρώπου για το ωραίο και η αυτοπεποίθηση που πηγάζει από ένα λαμπερό, καλοσχηματισμένο χαμόγελο, έχουν οδηγήσει τον οδοντίατρο να αναλάβει έναν πρόσθετο ρόλο, άμεσα συνυφασμένο με την οδοντιατρική επιστήμη. Ο οδοντίατρος καλείται πλέον να χαρίσει στον ασθενή το τέλειο, όχι μόνο λειτουργικά αλλά και αισθητικά, χαμόγελο.

Έχοντας πρωτίστως αναπτύξει την αισθητική του αντίληψη και λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο, τη προσωπικότητα, το σχήμα του προσώπου καθώς και άλλες παραμέτρους, καθορίζει τη μορφή της αισθητικής επέμβασης που χρειάζεται κάθε ασθενής με σεβασμό στην αρμονία που έχει επιλέξει η φύση για τον καθένα μας. Σήμερα ο αισθητικός ρόλος του οδοντιάτρου έχει επεκταθεί και στην περιστοματική περιοχή, περιλαμβάνοντας την αισθητική των μαλακών μορίων. Οι συνέπειες του γήρατος, αλλά και του τρόπου ζωής αντανακλώνται στην εικόνα του δέρματος και έχουν ως αποτέλεσμα η όψη του προσώπου να μοιάζει κουρασμένη. Εκεί όπου η φύση δεν έχει προνοήσει και ο χρόνος επέβαλε τους δικούς του κανόνες, η αισθητική των μαλακών μορίων με τη βοήθεια των σύχρονων υλικών έρχεται να δώσει λύση.

Απο τις πιο δημοφιλείς και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες που άλλαξαν τα δεδομένα της αισθητικής ιατρικής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και απο τον οδοντίατρο, εφόσον βέβαια έχει λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση, είναι το Botox και το Υαλουρονικό οξύ.

Botox 

Μια πο τις πιο γνωστές μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις προσώπου, που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλής λόγω της ευκολίας στην επιτέλεσή της και της προσιτής τιμής της, είναι το “μπότοξ”. Η δραστική ουσία του μπότοξ (εμπορική ονομασία φαρμάκου¨botox, dysport κ.α) είναι η μποτουλινική τοξίνη, μια νευροτοξίνη η οποία χρησιμοποιείται θεραπευτικά στην Ιατρική απο τη δεκαετία του 1970. Την τελευταία δεκαετία όμως χρησιμοποιείται και στην Αισθητική Ιατρική και Οδοντιατρική απο εκπαιδευόμενους ιατρούς, εκμεταλλευόμενοι τη μυοχαλαρωτική της δράση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη πρόληψη, βελτίωση ή και εξαφάνιση ρυτίδων του προσώπου, ανάλογα με το περιστατικό.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω να κάνω Botox?

Επειδή το μπότοξ δρα κυρίως προληπτικά, όσο πιο νέο είναι το άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η βελτίωση και φυσικό το αποτέλεσμα. Ενδεδειγμένη-προτεινόμενη ηλικία είναι 30-35 και άνω.

Ποια είναι η διαδικασία?

Εφαρμόζεται με μικρές, μη τραυματικές ενέσεις (με σύριγγες ινσουλίνης) στις περιοχές που χρειάζεται έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σε ποια σημεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί?

Το μπότοξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου υπάρχουν δυναμικές ρυτίδες (οι οποίες οφείλονται στην κίνηση των υποκείμενων μυών).Τέτοιες είναι οι ρυτίδες του μεσόφρυου (περιοχές ανάμεσα στα φρύδια), του ριζορρινίου (βάση μύτης), του μετώπου, γύρω απο τα μάτια (πόδι της χήνας), στα πλάγια της μύτης, γύρω απο το στόμα, στο πηγούνι. Επίσης χρησιμοποιείται και για τη βελτίωση του ουλικού χαμόγελου.

eyes.

Πόσο συχνά μπορώ να κάνω μπότοξ?

Για να έχουμε ενα συνεχές, επιτυχημένο και φυσικό αποτέλεσμα, θα πρέπει η όλη διαδικασία να γίνεται συντηρητικά, χρησιμοποιώντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα, για 2-3 φορές ετησίως.

Υπάρχουν παρενέργειες?

Δεδομένου οτι η θεραπεία εκτελείται από εκπαιδευμένο ιατρό και η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και τοπική, μόνιμη παρενέργεια δεν υφίσταται. Τυχόν ήπιο ερύθημα, μικρό οίδημα ή μελανιά είναι προσωρινά και παρέρχονται γρήγορα.

Υαλουρονικό Οξύ

happy_smile.

Η χρήση του Υαλουρονικού οξέως αποτελεί μια απο τις πλέον μοντέρνες, αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες για την εξάλειψη ή απάλυνση των ρυτίδων του προσώπου. Πρόκειται για μια γλυκοπρωτείνη που αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και γι ‘ αυτόν το λόγο ενσωματώνεται πλήρως στους ιστούς στους οποίους εγχύεται. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι απορροφά νερό (έως και 1000 φορές το βάρος του) με αποτέλεσμα να ενυδατώνεται η περιοχή και έτσι το πρόσωπο να δείχνει πιο ζωντανό, λαμπερό και φρέσκο.

Ποια είναι η μορφή και η διαδικασία εφαρμογής του?

Πρόκειται για ένα υλικό παχύρρευστο, διαφανές, υπό μορφή γέλης (gel) που εγχύεται στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος με πολύ λεπτή βελόνα αφού προηγηθεί χρήση αναισθητικής κρέμας ή τοπική αναισθησία στα σημεία εφαρογής.

Που χρησιμοποιείται?

Χρησιμοποιείται για να “γεμίσει” τις στατικές ρυτίδες του προσώπου όπως είναι οι ρινοχειλικές αύλακες, οι γραμμές της μαριονέτας και οι ρυτίδες καπνιστή, για να βελτιώσει την ανατομία των χειλέων (περίγραμμα και τονισμός φίλτρου) αλλά και για να αυξήσει τον όγκο τους. Τέλος χρησιμοποιείται για να διαμορφώσει και να τονίσει το περίγραμμα του προσώπου επεμβαίνοντας στο γένειο και τα ζυγωματικά.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα?

Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος έχουν διάρκεια ζωής 8-16 μήνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία επαναλαμβάνεται σε 10 με 14 μήνες για τη διατήρηση ενός πολύ καλού αποτελέσματος.

Υπάρχουν παρενέργειες?

Δεδομένης της συμβατότητάς του με τους ανθρώπινους ιστούς, το υαλουρονικό οξύ χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ασφάλεια. Τυχόν μικρός ερεθισμός ή οίδημα παρέρχονται γρήγορα και καλύπτονται εύκολα με make up.

 

Για να εκφράσει τη ψυχή του ο άνθρωπος δεν έχει παρα μόνο το πρόσωπό του (Jean Cocteau)

Φίλια Παπαγιαννάκη.

Φίλια Παπαγιαννάκη

Χειρούργος Οδοντίατρος

Share: