cannabis_oil.

H αφορμή για να γράψω αυτο το άρθρο ήταν η αγορά ενός ελαίου, ήμερης κάνναβης που έκανα πρόσφατα, για την δημιουργία υγιεινών συνταγών, που στόχο έχουν την προώθηση της σωστής διατροφής, για την βελτίωση της καθημερινότητας απο άγχος και στρές αλλα και την μείωση των νοσημάτων. Σε πολλές “ξένες” ιστοσελίδες παρατήρησα οτι χρησιμοποιούσαν το έλαιο κάνναβης, σε φαγητά, σαλάτες ακόμα και σε γλυκά. Στην αρχή η αλήθεια είναι πως ήμουνα επιφυλακτική. Ύστερα, θέλησα να ψάξω για τις ιδιότητες και τα ωφέλη του στην υγεία, καταγράφοντας την κάθε λεπτομέρεια, και ομολογουμένως τόλμησα να το δοκιμάσω.

Τί είναι η Κάνναβης?

Η κάνναβης ( cannabis sativa), είναι ένα φυσικά διαδεδομένο φυτό (η βότανο, όπως εγώ θα αποκαλούσα), που αναπτύχθηκε στη κεντρική Ασία, και χρησιμοποιείται εδω και χρόνια σε διάφορους κλάδους της ιατρική και της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς σε βιομηχανίες καλλυντικών αλλά και στην διατροφή, σε μορφή σπόρων ή λαδιού.

Μια γρήγορη αναφορά για την “κακή” φήμη του βοτάνου.

oil_cannabis.

Η κάνναβης είναι φυτό του γένους κνιδωδών, όπου μόνο ένα είδος υπάρχει, γνωστό ώς “ήμερη κάνναβης” και υπάρχει στη φύση σε περισσότερες απο 100 παραλλαγές, που διαφέρουν μεταξύ τους κυρίως στην περιεκτικότητά τους σε ορισμένες δραστικές ουσίες. Ιστορικά αναφερόμενοι, η περικτικότηα των ουσιών διαφέρει ως προς τον τρόπο συγκομιδής του φυτού, ανάλογα με τη χρήση του. Το είδος ταξινομήθηκε αρχικά απο τον Carl Linnaeus το 1953.  Παρολα αυτά, για χιλιάδες χρόνια η κάνναβη είχε πρωταρχικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπου ώς πηγή ενέργειας, διατροφής και ένδυσης και ως θεραπευτικό μέσο, εκτός των τελευταίων 100 περίπου χρόνων, που την στοχοποίησαν ώς απειλή για τη δημόσια υγεία.

Έλαιο Κάνναβης

Το έλαιο κάνναβης είναι ένα πράσινο υγρό που θεωρείται ως λεπτόρευστο έλαιο με ήπια ευχαρίστη γεύση καρυδιού. Καλό είναι να μην θερμαίνεται και να χρησιμοποιείται σε τρόφιμα με υψηλή θερμοκρασία καθώς ένα μεγάλο μέρος της διατροφικής του αξίας χάνεται. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε ποσότητα σαν συμπλήρωμα διατροφής ή σε σαλάτες και με πιάτα που περιέχουν λαχανικά η ρύζι (σε μικρές ποσσότητες, 1-2 κ.σ). Μελέτες  έδειξαν ότι, κατα μέσο όρο η ήμερη κάνναβης έχει υψηλότερα ποσοστά  CBD (καναβιδιόλη) σε σύγκριση με το THC (τετραϋδροκανναβινόλης), που περιέχει η ινδική κάνναβης.  Και οι δύο ουσίες έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και είναι παραμφερή σε μοριακό επίπεδο. Εντούτοις, οι χημικές ιδιότητες αυτών των δύο ταξινομούν την ουσία THC για ψυχοδραστικές ιδιότητες,  και το CBD η ουσιά που θεωρείται νόμιμη και ασφαλής παγκοσμίως.  Παρόλα αυτά εμείς θα αναφερθούμε μόνο στην ουσία της CBD.

cannabis.

Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, περιέχει πρωτεϊνες υψηλήες διατροφικής αξίας, καθώς και μια αλληλουχία 20 βασικών αμινοξέων.  Περιέχει αντιοξειδωτικά, καροτίνη, φυτοστερόλες, φωσφολιπίδια καθώς επίσης και μέταλλα όπως το ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φώσφορο. Αποτελεί ιδανική τροφή για χορτοφάγους.

Τα οφέλη του ελαίου κάνναβης

  • Ανακουφίζει απο το άγχος και το στρές
  • Βοηθάει στον ύπνο
  • Ενισχύει την όρεξη
  • Ανακουφίζει από τον πόνο
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου
  • Βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς
  • Προστατεύει το δέρμα (βοηθάει στην αποβολή του “νεκρού” δέρματος και στην ταχύτερη ανάπτυξη ενός νέου, υγιού και λαμπερού δέρματος, καθώς προστατεύει από εκζέματα και ψωρίαση)
  • Μειώνει τα σημάδια γήρανσης (Γνωστό έλαιο για την πρόληψη των ρυτίδων)
  • Μειώνει τις πιθανότητες για γλαύκωμα
  • Μειώνει τους πονοκεφάλους

Παρανέργειες

Το έλαιο κάνναβης σαν τρόφιμο όταν καταναλώνεται σε ποσότητες απο 1-2 κουταλιές της σούπας ημερησίως δεν έχει παρενέργειες. Η υπερδοσολογία θα πρέπει σίγουρα να αποφεύγεται και ιδιαίτερα απο άτομα  που λαμβάνουν αντιπηκτικά, η που έχουν ιστορικό κολίτιδας, στεφανιαίας νόσου ή που πάσχουν απο χρόνια σύνδρομα δυσαπορρόφησης λιπών.

MONTSERRAT-DE LA PAZ., S., MARIN., A., F., et al., 2014., Hemp (Cannabis Sativa L.,) seed oil: analytical and phytochemical characterisation of the unsaponifiable fraction., J Agric Food Chem., vol., 5., pp., 62

DA PORTO., C., DECORTI., D., NATOLINO., A., 2015., Potential oil yield, fatty acid composition and oxidation stability of the hempseed oil from four Cannabis Sativa L., J Diet Suppl., vol., 12., pp., 1-10.

Sofia Nikolaidou.

Σοφία Νικολαίδου

Διατροφολόγος & Κλινικός Διαιτολόγος

Share: