Όλη η αλήθεια για την Κοιλιοκάκη και την Γλουτένη

Κοιλιοκάκη.

Η Κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια του πεπτικού συστήματος που τείνει να καταστρέφει τις μικρολάχνες του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών αλλα και την αδυναμία πέψης της γλουτένης. Η γλουτένη είναι μια αρκετά διαδεδομένη πρωτείνη του συναντάμε συνήθως σε τρόφιμα όπως το σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Τα συμπτώματα της ασθένειας φέρουν χρόνια διάρροια/δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους, αδυναμία ανάπτυξης (σε παιδιά), φούσκωμα ακόμα και οστεοπόρωση (λόγω της μειωμένης απορρόφησης του ασβεστίου).

Τα άτομα με Κοιλιοκάκη είναι απαραίτητο να παρέμβουν σε σημαντικές διατροφολογικές αλλαγές, ξεκινώντας με τη κατανάλωση προιόντων ελεύθερα γλουτένης (gluten free). Η αποφυγή της κατανάλωσης της γλουτένης, η αύξηση των γαλακτοκομικών προιόντων αλλα και των φρούτων και λαχανικών, τείνει να κατευνάζει τα συμπτώματα όπως το φούσκωμα, τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα.

Η ημερήσια κατανάλωση γλουτένης είναι να καλό να μην υπερβαίνει τα 10mg, ενώ μια καθημερινή τυπική διατροφή ανέρχεται στα 10-20mg γλουτένης, απο τρόφιμα διαφορετικής προέλευσης. Ένα άτομο με κοιλιοκάκη συστήνεται να καταναλώνει 3 μικρά γεύματα και 3 μικρά σνακ καθημερινά, αφού η μεγάλη ποσότητα θα φέρει παροξυσμό των συμπτωμάτων.

Ποιά άτομα πρέπει να κάνουν εξετάσεις για Κοιλιοκάκη?

  • Άτομα με σοβαρά συμπτώματα διάρροιας, απώλειας βάρους, έντονου φουσκώματος ή υποθρεψίας, καλό είναι να υποβληθούν σε βιοχημικές έξετάσεις ώστε να εντοπισθεί άμεσα το πιθανό πρόβλημα/ελλείψεις.
  • Άτομα που στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό με κοιλιοκάκη, καθώς βάση βιβλιογραφίας, ενδέχεται να είναι κληρονομική ασθένεια.
  • Καθώς, άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 1 και εντοπίσουν κάποιο σύμπτωμα απο τα παραπάνω, η γαστρεντερικές διαταραχές, οφείουν να υποβληθούν στις απαραίτητες εξαιτάσεις, πάντα συμβουλευόμενοι τον γιατρό τους.
Άτομα που δε πάσχουν απο την ασθένεια της Κοιλιοκάκης ή δεν υπάρχει δυσανεξία στην γλουτένη, δεν υπάρχει λόγος να καταναλώνουν τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης.

Kamycheva., E., Goto., T., Camargo., C., A., 2017., Celia Disease is Associated with Reduced Bone Mineral Density and Increase FRAX Scores in the US National Health and Nutrition Examination Survey., Vol., 3., pp., 781-790.

Bascunan., K., A., Vespa., C., M., Araya., M., 2017., Celiac Disease: Understanding the gluten-free Diet., European Journal Of Nutrition. Vol., 2., pp., 449-459.

Shannahan., S., Leffler., D., 2017., Diagnosis anf Updates in Celiac Disease. Gastrointestinal Endoscopy Clinics Of North America. vol., 27., pp., 79-92.

Sofia Nikolaidou.

Σοφία Νικολαίδου

Διατροφολόγος & Κλινικός Διαιτολόγος

Share: