Aνωμαλίες στη λειτουργία της χοληδόχου κύστεως είναι συχνό φαινόμενο και μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα κάθε ηλικίας. Βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν πολλές πληροφορίες για τη χοληδόχο κύστη και για τις λειτουργίες που επιτελεί στον οργανισμό μας.

Το συκώτι μας, παράγει ένα υγρό το οποίο ονομάζεται ‘χολη’ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, προκειμένου να απελευθερωθεί στο δωδεκαδάχτυλο κατά τη διάρκεια της χώνεψης με σκοπό να συμβάλει στη διάσπαση των λιπαρών τροφών. Όταν καταναλώνουμε τροφές, η χοληδόχος κύστη συσπάται και αδειάζει τη χολή στον κυστικό πόρο, και τέλος στο έντερο.

Τι εννοούμε με τον όρο “αφαίρεση χολής” και με ποιους τρόπους πραγματοποιείται?

Όταν αναφερόμαστε σε αφαίρεση χολής, εννοούμε την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως. Παλαιότερα μετά την αφαίρεση της χολής ο ασθενής αντιμετώπιζε νοσηλεία μέχρι και 5 ημερών, μεγάλη τομή, έντονο μετεγχειρητικό πόνο και ανάρρωση που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και 2 μήνες. Στην εποχή μας χαρακτηρίζεται ως επέμβαση ρουτίνας και γίνεται λαπαροσκοπικά. Σήμερα σε ποσοστό των χολοκυστεκτομών που γίνονται λαπαροσκοπικά φτάνει το 90%. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν ελάχιστο πόνο, ελάχιστα ορατές τομές και νοσηλεία 1 ημέρες η και λιγότερο.

Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης οι ασθενείς δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν τροφή από το στόμα μέχρι να επανέλθουν οι εντερικοί ήχοι, οι οποίοι είναι μια σημαντική ένδειξη φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου. Με την έναρξη της σίτισης οι ασθενείς ακολουθούν υδρική δίαιτα με υγρά ή σούπα και ελάχιστο βραστό κοτόπουλο ή μοσχάρι. Παράλληλα μπορούν να πιούν αρκετό νερό ή χυμό και γιαούρτι χωρίς λιπαρά. Το πρώτο διάστημα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί καθώς το στομάχι δεν πρέπει να μένει πολλές ώρες άδειο, όμως δε πρέπει και να γεμίζει με μεγάλη ποσότητα τροφής. Οπότε ακολουθούμε μια δίαιτα φτωχή σε λιπαρά, ελφρά  συχνά γεύματα και όχι όξινα.

Όταν η χοληδόχος κύστη έχει αφαιρεθεί ο οργανισμός παύει να λειτουργεί παρουσία έτοιμης χολής και την παράγει παρουσία λιπαρών τροφών. Η μετάβαση από τα άλιπα τρόφιμα στα πιο λιπαρά θα πρέπει να γίνεται ομαλά ξεκινώντας απο τα ημίπαχα προϊόντα γάλακτος, αποφεύγοντας τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα.

Σταδιακή πρέπει να είναι και η επανένταξη των φυτικών ινών στη διατροφή του ασθενούς. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να εντάσσονται σε μικρές ποσσότητες ώστε να ομαλοποιηθεί η κινητικότητα του εντέρου. Επιπροσθέτως, επαρκής πρέπει να είναι και η πρόσληψη νερού και υγρών ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης δυσκοιλιότητας. Τελευταία στη διατροφή θα πρέπει να προστεθούν τα όσπρια και μόνο άν ο ασθενής έχει επανέλθει πλήρως και δεν έχει ενοχλήσεις ή δυσανεξίες.

Καθώς ο χρόνος περνά η αντοχή στις διάφορες τροφές θα αυξάνεται και έτσι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο ασθενής θα μπορεί να επανέλθει πλήρως στις διατροφικές του συνήθειες

Τροφές που ΔΕΝ επιτρέπονται μετά τη Χοληστεκτομή

  • Γάλα και γιαούρτι πλήρες
  • Όσπρια (εκτός απο τα αποφλοιωμένα σε μορφή πουρέ)
  • Λάχανο
  • Κουνουπίδι
  • Μπρόκολο
  • Αγκινάρες
  • Πιπεριές
  • Πικάντικες τροφές και σάλτσες
  • Παγωτά
  • Γλυκα
  • Τουρσί ή ελιές
  • Μπαχαρικά & Ξηροί καρποί
  • Πολύ λιπαρά κρέατα
  • Αλκόολ

Τροφές Που επιτρέπονται μετά τη Χοληστεκτομή

  • Τσάι και καφές (χωρίς ζάχαρη)
  • Γάλα ή γιαούρτι (αυστηρά χαμηλών λιπαρών)
  • Ζυμαρικά (καλά βρασμένα)
  • Λευκό ψωμί
  • Πατάτες
  • Καρότο
  • Ώριμα φρούτα και κομπόστες
  • Σούπες
  • Μέλι και μαρμελάδα
  • Κολοκύθια βραστά
  • Ψάρια χωρίς λίπος

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.

Μαρία Γαλανάκη.

Μαρία Γαλανάκη
Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος
Share: