Φοβάστε Τον Οδοντίατρο?

Οδοντίατρος.

Δεν είστε οι μόνοι! Ανήκετε στο 20% του πληθυσμού που νιώθει το ίδιο ακριβώς με εσάς. Σύμφωνα με έρευνες ο φόβος για τον οδοντίατρο κατέχει την 5η θέση στον κατάλογο των φοβιών, με τις γυναίκες να υπερέχουν αριθμητικά (ίσως γιατι πολύ απλά το παραδέχονται ευκολότερα).


Φόβος.

Γιατί φοβάμαι?

Το τι φοβίζει εσάς μπορεί να είναι διαφορετικό απο αυτό που φοβίζει κάποιον άλλο “ομοιοπαθή” σας. Μπορεί να σας ενοχλούν οι ήχοι ή οι μυρωδιές του ιατρείου επειδή σας φέρνουν στο νου παλιότερες άσχημες εμπειρίες. Μπορεί πάλι να σας τρομάζουν οι βελόνες, ή η σκέψη οτι μπορεί να πονέσετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ακόμα και για το κόστος αυτής.

Τι συμβαίνει στο πρώτο ραντεβού?

Συνήθως το πρώτο ραντευού αποτελεί μια μορφή γνωριμίας με τον ιατρό και τους συνεργάτες του. Ο οδοντίατρος λαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό σας και αφού εξετάσει το στόμα σας, καταγράφει τις θεραπευτικές ανάγκες, σας ενημερώνει και ορίζετε απο κοινού το σχέδιο θεραπείας που θα ακολουθήσετε.

Μπορώ να έχω καποιον μαζί μου?

Η παρουσία ενός ατόμου οικείου και αγαπημένου μαζί σας, κυρίως αν πρόκειται για κάποιον που δε φοβάται, θα σας προσφέρει σημαντική βοήθεια.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να επισκεφτώ τον οδοντίατρο?

Κλείστε ραντεβού όποια ώρα της ημέρας νιώθετε άνετα, όταν δεν έχετε άλλες υποχρεώσεις και δε σας πιέζει ο χρόνος. Καλό θα ήταν να έχετε φάει κάτι πριν ώστε να μη νιώσετε αδυναμία ή τάση λυποθυμίας κατα τη διάρκεια του ραντεβού.

Θα πονέσω?

Η οδοντιατρική επιστήμη και τεχνολογία έχει προοδεύσει τόσο πολύ ωστε να παρέχει πλέον σήμερα σχεδόν ανώδυνες μεθόδους θεραπείας. Ωστόσο, η έννοια του πόνου και τα επίπεδα ανοχής του διαφέρουν απο άτομο σε άτομο.

Ενέσεις.

Φοβάστε τις ενέσεις?

Ενημερώστε τον ιατρό σας ώστε να χρησιμοποιήσει αναισθητοποιητικό gel στην περιοχή των ούλων πριν την ένεση.

Δεν αντέχω τον ήχο του τροχού. Τι να κάνω?

Πολύ πιθανόν στον χώρο του ιατρείου να ακούγεται μουσική. Αν όμως αυτό δε σας αρκεί, απλά φορέσετε τα ακουστικά σας και απολαύστε τα τραγούδια της προτίμησή σας.

Χρειάζετε να ενημερώσω τον οδοντίατρό μου?

Θα ήταν καλό για εσάς αλλα και για τον ίδιο τον ιατρό να γνωρίζει τις ανησυχίες και τους φόβους σας.Είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος να σας παρέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να κατανοήσετε και να προετοιμαστέιτε για τη θεραπευτική διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Σηκώνω το χέρι.

keep calm.

Τι θα κάνω αν κατα τη διάρκεια της θεραπείας νιώσω δυσφορία?

Συμφωνείστε εκ των προτέρων με τον οδοντίατρό σας ένα σινιάλο (πχ, σήκωμα χεριού) που θα σημαίνει διακοπή της εργασίας. Αυτό θα σας δώσει μια αίσθηση ελέγχου της όλης κατάστασης και θα σας ηρεμήσει.

Τι θα κάνω αν είναι μεγάλο το κόστος θεραπείας?

Συνήθως οι οδοντιατρικές εργασίες στοιχίζουν ακριβά και σε εσάς αλλα και στον οδοντίατρο. Συζητήστε μαζί του όλα τα εναλλακτικά σχέδια θεραπείας, ιερχαρχίστε τις θεραπευτικές σας ανάγκες σε αυτές που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και σε αυτές που μπορεί να καθυστερήσουν, καθώς και τις οικονομικές διευκολύνσεις που μπορεί να σας παρέχει. Προγραμματίστε από κοινού τον αριθμό και τη συχνότητα των ραντεβού και συμφωνήστε στον τρόπο αμοιβής του.

Δεν χρειάζετε φόβος.

Έχει αποδειχτεί οτι ό φόβος για τον οδοντίατρο τείνει να εξαφανίζεται με τον καιρό, όσο καλύτερα γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι τον οδοντίατρό σου.

Φίλια Παπαγιαννάκη.

Φίλια Παπαγιαννάκη

Χειρούργος Οδοντίατρος

Share: