Το στόμα: Ο “καθρέφτης” της υγείας

Gum.

Όπως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής έτσι και το στόμα φαίνεται να αντανακλά τη γενικότερη υγεία του σώματος. Σώμα και στόμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και αλληλοεπηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό.

effects_on_body.

Πως συνδέεται η υγεία του στόματός μου με τη γενικότερη υγεία μου?

Το στόμα μας είναι γεμάτο μικρόβια τα οποία χάρη στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και σε μια σωστή στοματική υγιεινή παραμένουν αβλαβή. Αν παραμελήσουμε τη στοματική φροντίδα ή αν οι φυσικές άμυνες του οργανισμού μας διαταραχθούν πιθανόν ο αριθμός τους να αυξηθεί τόσο ώστε να προκαλέσουν βλάβες στο στόμα και σε άλλα μέρη του σώματος. Φλεγμονές του στόματος μπορούν επομένως να έχουν επιπτώσεις και σε άλλα συστήματα του οργανισμού όπως επίσης πολλά νοσήματα μπορούν να εμφανίσουν εκδηλώσεις στο στόμα.

Στόμα και καρδιά

Heart.

Υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ των νοσημάτων των ούλων και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα λόγω της φλεγμονής μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία και να βοηθήσουν στο σχηματισμό αθηρωματικών πλακών με αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του αίματος στα αγγεία και κατ’επέκταση την αύξηση του κινδύνου εμφράγματος. Επιπλέον, ασθενείς με βαλβιδοπάθειες ή προσθετικές βαλβίδες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας εξαιτίας των στοματικών βακτηριδίων.

Στόμα και διαβήτης

Diabetes.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς με διαβήτη εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια νόσο των ούλων κυρίως αν αυτός δεν είναι σωστά ρυθμιζόμενος. Από την άλλη τα στοματικά βακτήρια που ευθύνονται για την ανάπτηξη της περιοδοντικής νόσου, λόγω του ότι αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος, μπορεί να δυσχεράνουν τη ρύθμισή του και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιπλοκών του.

Επιπλέον, οι ασθενείες αυτοί παρουσιάζουν πιο αργή επούλωση καθώς και ξηροστομία. Μελέτες τέλος της Αμερικάνικής Διαβητολογικής Εταιρείας έδειξαν ότι το 93% των ανθρώπων που έχουν περιοδοντική νόσο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη.

Στόμα και πνεύμονες

Lungs.

Βακτήρια από το στόμα μέσω της εισπνοής μπορούν να φτάσουν τους πνεύμονες και έτσι να προκαλέσουν φλεγμονή ή να επιδεινώσουν μια ήδη υπάρχουσα. Οι ασθενείς επομένως με περιοδοντική νόσο έχουν υψηλότερο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης αναπνευστικών νόσων δεδομένου οτι φέρουν μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων στο στόμα τους.

 

Στόμα και εγκυμοσύνη

Pregnancy.

Κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν τα ούλα της εγκύου να εμφανίζονται διογκωμένα και να αιμοραγούν εύκολα. Πρόκειται για τη λεγόμενη ουλίτιδα της εγκυμοσύνης η οποία είναι ανατάμιξη μετά τον τοκετό. Από την άλλη, έγκυες γυναίκες με περιοδοντική νόσο έχουν τρεις φορές πρισσότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού ή γέννησης ελλειποβαρούς νεογνού.

Στόμα και φάρμακα

Πολλά φάρμακα μεταξύ των οποίων  αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά, ανοσοκατασταλτικά, αντισυλληπτικά κ.α. μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση των ούλων.

Pills.

Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι πάνω απο 400 φάρμακα προκαλούν ξηροστομία και άρα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

Χρειάζεται να τον ενημερώσω ακόμα και για το αν καπνίζω?

Ο οδοντίατρος χρειάζεται να είναι ενήμερος ακόμα και για το αν καπνίζετε δεδομένου οτι το κάπνισμα πέρα απο τις χρωστικές που αφήνει στα δόντια και την κακοσμία που δημιουργεί, δυσχεραίνει την επούλωση των ούλων και επιδεινώνει νόσους των ούλων καθώς μειώνει την παρουσία οξυγόνου στο αίμα.

Smoking.

Πάνω από 1000 νοσήματα εμφανίζονται στο στόμα και από αυτά πάνω από 800 είναι συστηματικά. Μια λεπτομερής εξέταση λοιπόν μπορεί να θέσει την υποψία για κάποιο σοβαρό νόσημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα ευρήματα μιας τέτοιας εξέτασης μπορεί να αποτελούν τις πρώιμες εκδηλώσεις ακόμη και νοσημάτων απειλητικών για τη ζωή του ασθενή, όπως λ.χ. AIDS.

Τα πιο συχνά νοσήματα που εμφανίζουν εκδηλώσεις στο στόμα είναι τα εξής:

 • Καρκίνος
 • Προκαρκινικές βλάβες
 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 • AIDS
 • Νοσήματα πεπτικού (νόσος του Κρον, ελκώδης κολίτιδα κ.α)
 • Νόσοι του δέρματος (ομαλός λειχήνας κ.α)
 • Ιογενείς, βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις
 • Νοσήματα του αίματος (λευχαιμία, αναιμίες κ.α)
 • Νοσήματα του μεταβολισμού (διαβήτης κ.α)
 • Αβιταμινώσεις
 • Αντιδράσεις από λήψη φαρμάκων

what_can_i_do.

Και να θυμάστε... Ένα υγιές στόμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιούς ζωής.
Φίλια Παπαγιαννάκη.

Φίλια Παπαγιαννάκη

Χειρουργός Οδοντίατρος

Share: