Μύθοι και Αλήθειες για το Νερό

Water and lemon.

Tο νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, χωρίς αυτό μπορούμε να επιβιώσουμε μόνο λίγες μέρες. Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, την πέψη, την αποβολή χημικών ουσιών κ.α. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν πολλοί μύθοι σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού. Πάμε να δούμε ποιές απο τις ιδιότητες αυτέςυποστηρίζονται απο επιστημονικά δεδομένα και ποιες είναι απλά μύθοι.

Το νερό αδυνατίζει. ΑΛΗΘΕΙΑ.

Φυσικά και το νερό δεν αδυνατίζει, εκτός και αν καταναλώνεται μονο νερό. Ωστόσο, μια ελαφριά αφυδάτωση επιφέρει μείωση στο ρυθμό του μεταβολισμού. Γι΄αυτό είναι σημαντική η κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερού/ημέρα (Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Παράλληλα, το νερό είναι η πιο υγιεινή και φυσική επιλογή για να περιορίσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε ημερησίως. Οι άνθρωποι που πίνουν τη συνιστώμενη ποσότητα νερού την ημέρα ενδέχεται να νιώθουν μειωμένο το αίσθημα πείνας, λόγω της επίδρασης που έχει το νερό στο κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού το οποιο ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας και της δίψας. Όσο για το αεριούχο νερό, οι φυσαλίδες που τείνουν να προσφέρουν ένα αίσθημα κορεσμού προσωρινά, καθότι διαστέλλουν τα τοιχώματα του στομάχου. Επίσης αεριούχα νερά με ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα μεγαλύτερη απο 250 mg/l τείνουν να βοηθούν στην διαδικασία της πεψης.

Το φυσικό νερό σε θερμοκρασία δωματίου ξεδιψάει περισσότερο. ΑΛΗΘΕΙΑ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το φυσικό όξινο νερό ξεδιψάει περισσότερο. Για να προστεθεί όμως αυτή η οξύτητα στο νερό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χυμό λεμόνι. Το όξινο νερό εξισορροπεί τα επίπεδα pH που έχουν διαταραχθεί λόγω αφυδάτωσης και καταπολεμά την γλυκιά γεύση με την οποία “ξυπνα” το αίσθημα της πείνας.

Όταν νιώθουμε ότι διψάμε είμαστε ήδη αφυδατωμένοι. ΑΛΗΘΕΙΑ.

Είναι αλήθεια πως όταν νιώσουμε έντονα το αίσθημα της δίψας ο οργανισμός έχει ήδη σε μικρό βαθμό αφυδατωθεί. Μια σημαντική ένδειξη αφυδάτωσης του οργανισμού είναι τα ούρα. Όταν η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ μικρή, τότε τα ούρα παίρνουν ένα σκούρο κίτρινο χρώμα και η ποσσότητα είναι μικρή. Αυτό συμβαίνει γιατι ο οργανισμός, στην προσπάθειά του να αποφύγει περαιτέρω την αφυδάτωση κάνει τα ούρα πιο συμπυκνωμένα. Το χρώμα των ούρων μπορεί να επηρεαστεί και απο την κατανάλωση τροφών όπως το πατζάρι η την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να φερει αρνητικά αποτελέσματα. ΑΛΗΘΕΙΑ.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού σε συνδιασμό με υπάρχουσα πάθηση όπως οιδήματα στα κάτω άκρα, αυξημένη αρτηριακή πίεση και παθήσεις της καρδιάς μπορεί να επιδεινωθούν. Έρευνα που δημοσιεύτικε στο περιοδικό “hypertension” έδειξε ότι το νερό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λιποθυμίας στους πάσχοντες από υπόταση. Αυτό συμβαίνει γιατι όπως είπαμε το νερό επιδρά στο νευρεικό σύστημα.

Λεμόνι.

Τους χειμερινούς μήνες δεν χρειάζεται να πίνουμε πολύ νερό. ΜΥΘΟΣ.

Είναι γνωστό πως το χειμώνα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που επικρατεί δεν διψάμε τόσο πολύ σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό όμως δε σημαίνει πως ο οργανισμός μας δεν έχει ανάγκη το νερό για να επιτελέσει τις σημαντικές λειτουργίες του. Αν θέλετε αν είστε ενυδατωμένοι και να έχετε μια αίσθηση ευεξίας δεν πρέπει να αμελείτε την κατανάλωση νερού όλο το χρόνο.

Το νερό καταπολεμά τον καρκιίνο. ΜΥΘΟΣ.

Ο καρκίνος είναι μια πολύπλοκη ασθένεια με πολλές διαφορετικές μορφές. Ο μύθος αυτός βασίζεται στην παραδοχή πως τα καρκινικά κύττρα δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε αλκαλικό περιβάλλον. Τα καρκινικά κύτταρα όντως ευδοκιμούν σε όξινο περιβάλλον, μελέτες όμως δείχνουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν και σε αλκαλικό. Επίσης τα καρκινικά κύτταρα διαμορφώνουν το δικό τους αλκαλικό περιβάλλον οπότε η κατανάλωση αλκαλικών τροφών δεν τα σταματά.

Το νερό κάνει πιο αλκαλικό το pH του οργανισμού. ΜΥΘΟΣ

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλκαλικής διατροφής, οι τροφές που καταναλώνουμε αφήνουν ένα είδος “στάχτης” στον οργανισμό, το οποίο επηρεάζει το pH του οργανισμού. Το νερό με λεμόνι λέγεται πως είναι αλκαλικό, ωστόσο ούτε το pH του αίματος, ούτε των κυττάρων μπορούν να μεταβληθούν μέσω της διατροφής.

Το νερό με λεμόνι περιέχει ίνες που αδυνατίζουν. ΜΥΘΟΣ.

Τα λεμόνια περιέχουν πηκτίνη, η οποία έχει αποδειχθεί οτι βοηθάει στην μείωση της όρεξης. Το νερό με λεμόνι είναι ένα διάλυμα το οποίο περιέχει ιχνοποσότητα πηκτίνης, όμως δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το νερό με λεμόνι βοηθά στην απώλεια σωματικού βάρους σε σύγκριση με το φυσικό νερό.

Λεμόνι.

Εν κατακλείδι, είναι αλήθεια πως το νερό μπορεί να σας βοηθήσει με διάφορους τρόπους. Είναι επίσης αλήθεια πως το νερό με λεμόνι βελτιώνει την διάθεση και έχει ευεργετικές ιδιότητες. Ο συνδιασμός τους όμως δεν προσφέρει τιποτα παραπάνω και ιδιαίτερα σε κυτταρικό επίπεδο. Επίσης πρέπει να τονιστεί πως η κατανάλωση νερού με λεμόνι τις πρωινές ώρες με άδειο στομάχι είναι ιδιαιτέρως όξινα και έχουν ως σκοπό την διάσπαση των τροφών. Έχουν τέτοια σύσταση ώστε να μην περνάνε από τον δωδεκαδάχτυλο στο λεπτό έντερο καταστρέφοντας το βλεννογόνο του εντέρου. Όταν καταναλώνουμε νερό με λεμόνι με άδειο στομάχι, προκαλέιται αραίωση της όξινης σύστασης των γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα αυτά να περνάνε στο έντερο και να δημιουργούν φλεγμονή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό η τον διαιτολόγο σας.

Ραυτοπούλου Α., 2012., Αλήθειες & Ψέματα για τον διάφανο χρυσό., natura nrg.

BURTON., A., 2012., Purifying Drinking Water with Sun, Salt and Limes., Environ Health Perspect., vol., 120., pp., 305.

Μαρία Γαλανάκη.

Μαρία Γαλανάκη
Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος
Share: