teeth_smell.

Hκακοσμία του στόματος είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ψυχολογία του πάσχοντα όσο και την κοινωνική του ζωή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα αίτια εντοπίζονται στην στοματική κοιλότητα. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να υποδηλώνει ένα σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

Το πρωί που ξυπνάω μυριζεί το στόμα μου. Είναι φυσιολογικό?

morning_smell.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό! Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σάλιο λιμνάζει και παύει να λειτουργεί ως παράγοντας αυτοκαθαρισμού και ύγρανσης του στόματος. Η πρωινή κακοσμία υποχωρεί μόλις πάρει κανείς πρωινό και βουρτσίσει τα δόντια του.

Ποιες τροφές και καθημερινές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν την άσχημη αναπνοή?

onion.

Τροφές όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πικάντικα καρυκεύματα όταν απορροφώνται, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλονται από τους πνεύμονες με αποτέλεσμα τη δύσοσμη αναπνοή. Η κακοσμία αυτή παραμένει μέχρι να αποβληθεί πλήρως από τον οργανισμό η συγκεκριμένη τροφή.

smoking_alcohol.

Το ίδιο συμβαίνει και με το αλκοόλ. Το κάπνισμα επίσης δημιουργεί κακοσμία που οφείλεται τόσο στον ίδιο τον καπνό όσο και στο γεγονός ότι στεγνώνει το στόμα. Επιπλέον έχει βρεθεί ότι η πιθανότητα εμφάνισης περιοδοντικής νόσου στους καπνιστές είναι μεγαλύτερη.

Τέλος, οι υπερβολικές δίαιτες με περιορισμένη κατανάλωση υδατανθράκων μπορούν να δημιουργήσουν στο άτομο κακοσμία στόματος. Αυτό συμβαίνει γιατι ο οργανισμός προκειμένου να αποκτήσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, μεταβολίζει το λίπος παράγοντας δύσοσμες κετόνες που αποβάλλονται με την αναπνοή.

Πως μπορώ να ελέγξω αν μυρίζει το στόμα μου?

smell.

Ένας παλιός καλός τρόπος είναι είτε να βάλετε το χέρι σας μπροστά απο το στόμα σας και να μυρίσετε το χνώτο σας είτε να γλύψετε το εσωτερικό της παλάμης σας και να το μυρίσετε αμέσως. Ωστόσο, η άποψη ενός πολύ κοντινού σας προσώπου είναι πάντα πιο αντικειμενική από τη μύτη σας.

Πρέπει να επισκεφτώ οδοντίατρο αν διαπιστώσω ότι μυρίζει το στόμα μου?

Δεδομένου ότι το 80-90% των περιπτώσεων κακοσμίας οφείλονται σε στοματικά αίτια καλό θα ήταν να επισκεφτούμε τον οδοντίατρό μας μόλις αντιληφθούμε το πρόβλημα.

dentist.

Τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μας καθώς διασπούν τα υπολείμματα των τροφών παράγουν πτητικές θειούχες ενώσεις που προκαλούν τη δύσοσμη αναπνοή. Κατά συνέπεια μια παραμελημένη στοματική υγιεινή επιτείνει τη συσσώρευση των βακτηρίων με αποτέλεσμα την κακοσμία. Πέρα από αυτό όμως, νόσοι των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), τερηδόνα, εξαγωγές δοντιών (στη φάση της επούλωσης ή στην περίπτωση εμφάνισης ξηρού φατνίου), μη προσεκτικός καθαρισμός των οδοντοστοιχιών και φλεγμονές του στοματικού βλεννογόνου μπορούν επίσης να ευθύνονται για μια άσχημη αναπνοή.

Τέλος, η ξηροστομία ενοχοποιείται για τη δύσοσμη αναπνοή καθώς, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το σάλιο λειτουργεί σαν μηχανικός καθαρισμός του στόματος απομακρύνοντας τα βακτήρια που ευθύνονται για την κακοσμία. Η ξηροστομία πέρα από την προχωρημένη ηλικία, σχετίζεται με αρκετές ασθένειες και με τη λήψη διαφόρων φαρμάκων.

smell_teeth.

Μπορεί η κακοσμία του στόματος να οφείλεται σε αίτια που δε σχετίζονται με το στόμα?

Αν αποκλειστούν τα καθαρά στοματικά αίτια πρέπει να ερευνηθούν προσεκτικά το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα με τις παραρρίνιες κοιλότητες, το γαστρεντερικό σύστημα και η γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενή.

Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη λόγου χάρη παρουσιάζουν μια φρουτώδη απόπνοια, εκείνοι με νεφρική ανεπάρκεια εμφανίζουν οσμή ούρων στην αναπνοή τους, ενώ στην περίπτωση της ηπατικής ανεπάρκειας υπάρχει στην αναπνοή του πάσχοντα χαρακτηριστική οσμή ψαριού.

Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα επίσης, με το συνοδό μπούκωμα της μύτης και τη στοματική αναπνοή που προκαλεί ξηροστομία, μπορεί να δημιουργήσει άσχημη αναπνοή. Κακοσμία προκαλεί και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καθώς τα οξέα του στομάχου επιστρέφουν στον οισοφάγο. Γενικότερα, φλεγμονές ή ακόμα και κακοήθειες των προαναφερθέντων συστημάτων μπορούν να εμφανίσουν δυσάρεστη αναπνοή.

Κατά συνέπεια, αν ο οδοντίατρος δεν εντοπίσει την αιτία που προκαλεί τη δυσάρεστη αναπνοή στον πάσχοντα αυτός θα πρέπει να απευθυνθεί σε άλλες ειδικότητες όπως παθολόγο, ΩΡΙΛΑ, γαστρεντερολόγο, διαβητολόγο κτλ.

Μυρίζει η αναπνοή του φίλου μου. Πρέπει να του το πω?

smell_his_breath.

Όλοι έχουμε στον περίγυρό μας κάποιον γνωστό με αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο λίγοι έχουμε το θάρρος να του το επισημάνουμε από φόβο μήπως τον προσβάλουμε ή τον φέρουμε σε δύσκολη θέση. Επειδή όμως οι άνθρωποι αυτοί συχνά δεν τον αντιλαμβάνονται, λόγω του φαινομένου της προσαρμογής, καλό θα ήταν να τους ενημερώσουμε δεδομένου ότι η κακοσμία του στόματος μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου σοβαρότερου προβλήματος υγείας.

Πως να προλάβω η να περιορίσω την κακοσμία?

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας αλλά και τη ραχαία επιφάνεια της γλώσσας καθώς αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη βακτηριδίων. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα συμπληρωματικά με το βούρτσισμα μια φορά τη μέρα.
  • Καθαρίζετε σχολαστικά τις οδοντοστοιχίες σας.
  • Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 2-3 μήνες.
  • Φροντίζετε το στόμα σας να είναι πάντα ενυδατωμένο. Πίνετε άφθονο νερό.
  • Προσέχετε τις τροφές που καταναλώνετε. Αποφεύγετε τροφές όπως σκόρδο, κρεμμύδι κτλ, και εντάξτε στη διατροφή σας περισσότερους υδατάνθρακες, φρούτα, λαχανικά και τσάι.
  • Καταναλώστε τσίχλες χωρίς ζάχαρη καθώς διεγείρουν την παραγωγή σάλιου.
  • Περιορίστε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Για τους ασθενείς με ξηροστομία υπάρχουν ειδικά σκευάσματα τεχνητού σάλιου που μπορούν να βοηθήσουν.
  • Και φυσικά επισκέπτεστε τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών σας.

cho_tea.

Ας μην ξεχνάμε..

Η κακοσμία του στόματος αποτελεί ένα κοινωνικό ταμπού καθώς δεν αποτελεί απλά πρόβλημα από μόνη της αλλά δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην αυτοπεποίθεση και αυτοεκτίμηση του ατόμου που την εμφανίζει, στις κοινωνικές, επαγγελματικές και γενικά διαπροσωπικές του σχέσεις, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Πρέπει επομένως να διερευνάται με μεγάλη προσοχή και να δίνεται μια αποτελεσματική και μόνιμη λύση σε όσους ταλαιπωρούνται απο αυτήν.

Φίλια Παπαγιαννάκη.

Φίλια Παπαγιαννάκη

Χειρουργός Οδοντίατρος

Share: